Lärare berättar

Tänk att få gå till jobbet och det känns som om du varje dag ska gå iväg för att hälsa på dina vänner.

Wera Rudhe, 63, lärare på SFI, tillhör inventarierna på Allbo, om du frågar henne själv.

Hon är full av fantastiska händelser som hon fått uppleva tack vare vänskapen med sina studenter. Eller vad sägs om en inbjudan till Ugandas presidentpar som tack för fin vänskap under skoltiden?

Wera Rudhe har haft större delar av världen i sitt klassrum ända sedan 1977 då hon började med flyktingundervisning. Varje dag i snart 35 år har Wera mötts av människor ifrån världens alla hörn och alla har de enorma stories i sitt bagage. Just nu har hon 12 olika språk och lika många nationaliteter i sitt klassrum.

– Jag tröttnar aldrig och vi har så roligt att eleverna ibland inte ens vill gå ut då det är rast, berättar Wera.

Uganda

 I slutet av 80-talet undervisade hon ett gäng politiska flyktingar ifrån Uganda. En blåsig höstkväll bjöd hon hem hela gruppen till sig på middag. Då lovade en av gästerna att detta skulle gottgöras i framtiden. De ville bjuda tillbaka på ett fint sätt.

 –Sju år senare ringer telefonen och vi blir bjudna till Uganda. Då har en av mina studenter blivit presidentfru, en annan försvarsminister och en tredje hälsovårdsminister i landet och vi fick världens finaste semester i deras land, berättar Wera och minns den helt otroliga storyn.