Elev berättar

-          Alla barn har olika behov.

-          För att kunna förstå och lära sig detta måste man vara ute i barnens verklighet.

-          Emma Karlsson, 22, Moheda, läser på lärlingsprogrammet för att bli elevassistent och tycker upplägget med fyra dagars praktik är en förutsättning för att bli en så bra assistent som möjligt.

-          Emma har precis påbörjat sin ettåriga kurs för att bli elevassistent. Hon är kockutbildad men kände att hon ville ut bland människor igen. Det var då hon blev tipsad om kursen och helt plötsligt väcktes lusten att plugga igen till liv.

-          Vi praktiserar fyra dagar och läser teori en dag. Detta lockade mig då jag anser att man aldrig kan lära sig att analysera ett barn i skolsalen. Det måste man göra ute i barnets miljö, säger Emma.

-          Missförstånd

-          Att jobba med barn med speciella behov är så klart krävande och för liten tid sedan var Emma med om en händelse då en elev ville sätta henne på plats och testa hennes förmåga.

-          Det var jobbigt men eleven såg att jag inte vacklade utan fortsatte att finnas. Detta skapade ett djupt förtroende och nu tyr eleven sig till mig istället, berättar hon.

-          Det är så lätt att döma och det får vi hela tiden lära oss att inte göra eftersom vi är ute i verkligheten hela tiden, avslutar Emma.