Lärare berättar

Om Sven Hancke, 46, fått bestämma så hade han tagit med sig sina elever på historiska studieresor världen över.

Tänk att få hålla en historia lektion på platsen man läser om för stunden. Vilken grej, säger en drömmande Sven.

Sedan 13 år har han jobbat på Allbo och under de tre sista åren som skolans enda historielärare.

Sven Hancke är en lärare som kämpar mot många förutfattade meningar. Nämligen den att historia är ett tråkigt ämne. Han undervisar på både introduktionsprogrammet, gyvux, estetprogrammet och fordons- och transportprogrammet. Han är ansvarig för all historieundervisning på Allbo och lägger ner mycket tid på att göra undervisningen så spännande som möjligt. En del är att låta eleverna vara med och bestämma själva. En annan är att ha lagom långa föreläsningar varvat med varierande och spännande examineringar.

–Jag undervisar i väldigt varierande elevgrupper med skilda förutsättningar så för mig är det ett måste att skräddarsy varje lektion, berättar Sven.

Stormaktstiden

Sven tar in mycket musik och film i sin undervisning eftersom detta är två stora intresseområden för många elever. På så vis skapas gemensamma plattformar och en helt annan förståelse dem emellan skapas.

– En extra bra dag för mig är då studenterna ger mig feedback på min undervisning, berättar Sven. Om lektionen sedan handlat om 1500-talet och stormaktstidens början i Sverige är det ännu bättre.

–Stormaktstiden är en favoritperiod för mig, avslöjar Sven innan det är dags för honom att ha en lektion igen. Idag ska han ha en grupp som arbetar fritt med sina läxor.