Elev berättar

När alla hennes kompisar gjorde sitt gymnasieval så gjorde hon ett annat stort livsval.

Nämligen valet att bli mamma.

Idag är Maria Nilsson, 31, mamma till tre pojkar och på god väg att läsa in sin gymnasiekompetens.

Nästa sommar tar hon studenten men tänker fira det lite stillsamt utan studentmössa.

Som 18-åring fick Maria sin förstfödde son Hampus. Detta la alla hennes studier på hyllan och fokuset hamnade istället på att jobba. Under alla år har hon funderat på det där med att läsa in sin gymnasiekompetens och för två år sedan blev det äntligen allvar.

–När jag förstod att jag skulle klara det tack vare det lite högre studiebidraget för oss utan gymnasiekompetens så sökte jag in till Gyvux på Allbo Lärcenter, berättar Maria.

Just nu läser hon fem olika kurser som ska hjälpa henne att få en samhällsvetenskaplig utbildning. Inriktningen har hon valt eftersom hon gärna vill jobba som socionom eller behandlingspedagog. Efter gymnasiet vill hon plugga vidare på universitetet för att nå yrket som hon gärna ser sig själv i.

– Jag tycker om att ta hand om andra människor och har alltid varit den i gänget som ser till att alla har det bra, berättar Maria.

Motiverad

Att plugga när man är vuxen och dessutom har tre pojkar i åldrarna 5, 11 och 13 är inget som skrämmer henne. Tvärtom. Att äntligen få känna sig mer allmänbildad sporrar henne och motivationen ligger på topp.

–Jag har lärt mig att fokusera och att vara mer effektiv eftersom tiden då jag kan plugga är knapp, säger hon.

Nästa sommar är det dags för Maria att ta studenten. Men någon studentmössa och skrålandes sång blir det nog inte för hennes del. Däremot en god middag på en restaurang. Det har Maria redan bestämt.