Elev berättar

För fyra år sedan satt han fängslad i Tjetjeniens huvudstad Grozny.

Det sas att han lagat fiendes bil på bilverkstaden där han jobbade.

Efter några hemska veckor med tortyr lyckades han fly till Sverige.

Idag lever Abu Said, 34 år, i Alvesta och lär sig svenska på grundskolan för vuxna.

-          Jag är lycklig för mitt nya land och skolan ger mig en bättre framtid, säger Abu.

För Abu Said fanns det inga alternativ. Hade han stannat i sitt hemland Tjetjenien så hade han inte överlevt. Det är han helt övertygad om. Efter att ha blivit anklagad för att ha lagat fiendes bil på verkstaden där han var anställd som mekaniker blev han fängslad och svårt torterad.

-          Min pappa köpte ut mig och efter det var jag tvungen att fly. Jag hade aldrig fått vara ifred då de ryska militärerna fått för sig att jag lagade fiendes bil. Själv hade jag aldrig sett de där männen vars bil jag reparerade, berättar Abu och minns den hemska tiden i sin hemstad Grozny.

-          Nu är det fyra år sedan Abu kom till Alvesta och påbörjade sitt nya liv. Han har lärt sig språket bra tack vare två år på SFI- svenska för invandrare och nu med fortsättningen på grundskolan för vuxna.

-          13 barn

-          Jag drömmer om att bli kirurg men är nog för gammal för det, säger Abu och ler lite generat.

-          Helt klart är i alla fall att Abu har Sverige att tacka för mycket. Han har fått ett nytt liv och kan ge alla sina 13 barn en trygg framtid.

-          Skolan är enormt viktig för mig. Både vad det gäller språket men även vad det gäller att lära mig allt om det svenska samhället, säger Abu.