Studie- och yrkesvägledning

På denna sida hittar du information om studie- och yrkesvägledning för vuxenutbildning och gymnasieutbildning.

 

Studie- och yrkesvägledning Vuxenutbildning

Har du funderingar kring studier eller vill byta yrkesbana? Välkommen att kontakta studie- och yrkesvägledare för vuxenutbildningen på Allbo Lärcenter. Vi erbjuder dig vägledning och information om studier från grundläggande nivå till högskola.

Du kan också få hjälp att planera för att kunna slutföra dina grundskole- eller gymnasiestudier, bli behörig till högre studier eller andra frågor som rör studier inom vuxenutbildning. Längst ner på sidan har vi samlat några vanligt förekommande frågor och svar. 

Studieplaneringen utgår från dina behov, intressen och förutsättningar. Målsättningen med vägledning är att du ska få ökade kunskaper om dig själv och de alternativ som finns för att du ska kunna göra ett väl underbyggt val av studier framåt. Du kan välja om du vill ha vägledning via telefon, mail eller på plats.

Allbo Lärcenter erbjuder kontinuerligt start av kurser på både grund- och gymnasial nivå samt flera olika yrkesutbildningar. Du är behörig att söka till vuxenutbildningen från och med höstterminen det år du fyller 20 år.

Hur går jag tillväga om jag vill studera i en annan kommun?

Du som elev ansöker till den kurs/program som du är intresserad av på ”den andra kommunens” hemsida. Sedan skickar du en kopia av din ansökan tillsammans med tidigare betyg och dina kontaktuppgifter till allbolarcenter@alvesta.se Därefter kontaktar vi dig för vidare samtal.

 

Vad behöver jag göra för att få behörighet till min utbildning?

Se våra krav och kriterier på Allbolärcenters hemsida, alternativt kontakta oss SYV på allbolarcenter@alvesta.se. Bifoga tidigare betyg när du mailar oss.

 

Hur ansöker jag till vuxenskolan i Alvesta?

Klicka på länken: Hem - Allbo Lärcenter (ist-asp.com) och följ instruktionerna på hemsidan. Alternativt kontakta oss SYV på allbolarcenter@alvesta.se

Vad kan ni hjälpa mig med?

Vi erbjuder dig vägledning och information om studier från grundläggande nivå till högskola. Du kan också få hjälp att planera för att kunna slutföra dina grundskole- eller gymnasiestudier, bli behörig till högre studier eller andra frågor som rör studier inom vuxenutbildning.

 

Var och när kan jag träffa er?

Fr.o.m. 2022-11-02 erbjuder vi Drop-in på onsdagar kl. 10.00-12.00 och torsdagar kl. 13.00-15.00. Information om det kommer inom kort att läggas ut på vår hemsida, i våra lokaler här samt på andra ställen inom förvaltningen. Övrig tid bokas via allbolarcenter@alvesta.se

 

Hur kontaktar jag er?

Fr.o.m. 2022-11-02 erbjuder vi Drop-in på onsdagar kl. 10.00-12.00 och torsdagar kl. 13.00-15.00. Övrig tid bokas via allbolarcenter@alvesta.se

 

Vad behöver jag ha med mig/tänka på inför ett samtal med er?

Viktigast är att ha med betyg från tidigare studier, dessa kan med fördel mailas innan samtal.

 

Hur ansöker jag om studiestöd?


Studiemedel består av två delar - ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka. Studiemedel är till för dig som studerar på till exempel högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola. Om du läser på grundskole- eller gymnasienivå kan du få studiemedel från och med hösten det år du fyller 20. För att ansöka om studiestöd måste du ansöka via CSN. Följ länken www.csn.se eller kontakta dem via telefonnummer 0771-276000.