Lärare berättar

-          Egentligen så önskar jag att denna utbildning inte fanns eftersom jag önskat kunna fånga upp alla elever som behöver extra hjälp innan de halkar efter i sitt skolarbete.

-          Henric Malmgren, 36, Växjö, fajtas för att varje elev ska synas och få hjälp utifrån dess behov.

-          Sedan fem år tillbaka är han lärare på Allbos introduktionsprogram, ett individanpassat program där alla elever ska synliggöras.

-          I Sverige har alla elever som inte klarar grundskolans betyg i kärnämnena en möjlighet att få en extra hjälp att läsa upp betygen genom att gå på IM- programmet. Detta är landets största utbildning och finns över allt och ska ge eleverna en sista knuff ut i arbetslivet. Enligt Henric är en av de största utmaningarna att få eleverna att tro på att de faktiskt kan. Har man gått i skolan i nio år och oftast misslyckats så är det inte lätt att våga tro på sig själv igen och det inom loppet av endast ett år. Här gör Henric och hans kollegor ett hästjobb.

-          Att få lyckas

-          Vi har mycket att jobba med då många känner sig dumma i huvudet bara för att de går på IM-programmet, berättar Henric.

-          Det är enormt svårt att vända nio års misslyckande men i förra veckan skrev jag ut en student som inte kunde matte. Nu hade han gjort klart hela kursen och var så tacksam.

-          Vilken underbar känsla det var, berättar Henric vars strävan är att varje elev ska känna att de lyckats oavsett nivån på kunskapen.