Information från elevhälsan

Covid-nytt

Sedan den 1/4 klassas inte covid som en samhällsfarlig sjukdom och vi behöver inte isolera oss vid symtom. Det som gäller framöver är att vara hemma om man är märkbart sjuk och har symtom som kan bero på covid-19. Sådana symtom kan vara halsont, snuva, feber eller hosta. Rekommendationen om att stanna hemma gäller alla åldrar. Den gäller även dig som är vaccinerad eller som tidigare har haft covid-19.

Att alla ska vara hemma i 5 dagar är borttaget. I stället får man gå efter allmäntillståndet, som att vara feberfri minst 24 timmar, vara pigg och kunna äta och dricka.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med att bedöma dina symtom eller få råd om var du kan söka vård. Du kan också besöka webbplatsen 1177.se.

Fortsätt att vara noga med handhygienen, att tvätta händerna med tvål och vatten och använda handsprit vid behov. Smittan finns fortfarande kvar men en god handhygien räcker långt!

Pollenallergi

Har du:

  • Rinnande näsa men känner dig täppt samtidigt?
  • Nyser mycket?
  • Klåda i näsan?
  • Röda, kliande ögon som rinner?
  • Trötthet?
  • Rethosta och/eller ibland andnöd?

Då kan det vara pollenallergi du känner av. Pollenallergi liknar besvären vid vanlig förkylning. Men vid förkylning får du ofta också ont i halsen. Besvären vid pollenallergi kan dessutom variera från dag till dag och varar under en längre tid än förkylning.

Vid pollenallergi finns receptfria läkemedel att köpa på apoteket. Är du osäker på vad just du behöver, så prata med personalen. På 1177.se kan du läsa mer om pollenallergi och få tips som kan vara hjälpsamma. Sök på pollenallergi.