Lärare berättar

-          Att jobba med esteteleverna är mycket speciellt då alla är konstnärssjälar och vill synas.

-          Min viktigaste uppgift är att lära dem att arbeta i grupp eftersom alla inte kan bli den där rockstjärnan som står längts fram på scen.

-          Orden kommer ifrån Jon Stavert, 47 år, lärare på estetprogrammet. Han vet verkligen vad han talar om då han spelat gitarr och bas bakom många av Sveriges populäraste artister.

-          För två år sedan gjorde Allbo Lärcenter en storsatsning genom sitt nya estetprogram. Elever som tidigare fått resa till Växjö för att gå estetinriktning kunde söka till Allbos nya utbildning. I samma veva började Jon att undervisa som lärare i gitarr, elbas och i ensembleundervisningen. Han undervisade redan på den kommunala musikskolan och var alltså väl förberedd på att arbeta med ungdomar. Att förmedla scenspråket till sina elever är även det en självklarhet då Jon under hela sitt vuxna liv spelat gitarr bakom många av landets ledande popstjärnor.

-          Stiga åt sidan

-          Att Jon brinner för det han gör går det inte att ta miste på och han har en vision om att hela tiden förankra sin undervisning i verkligheten. Han vill dela med sig av sina egna erfarenheter och få eleverna att förstå att man som artist alltid måste leverera. Lika viktigt är det att få ut budskapet om att man ibland måste stiga åt sidan och ge huvudrollen åt sin kompis.

-          Det är viktigt att eleverna får tydliga ramar att arbeta utifrån. Eftersom alla helst vill fronta kan det bli konflikter i gruppen och då är det viktigt att få dem att förstå att man ibland måste backa då man inte alltid kan vara en huvudrollskaraktär, berättar Jon.

-          Två gånger om året har programmet en show där eleverna tillsammans och med vägledning av lärarna får organisera och strukturera upp showerna.

-          Inga skoluppgifter kan någonsin lära så mycket som ett skarpt case gör. Vi gör en så kallad realitycheck, förklarar Jon.