Egen vattenbrunn och information om vattenprov

Du som har en egen vattenbrunn ansvarar själv för kvaliteten på ditt vatten. Livsmedelverket rekommenderar att man tar vattenprov vart 3:e år. Om vattenkvaliteten är varierande så att vattnet luktar illa, ändrar färg eller smakar konstigt kan man behöva ta prov oftare. Det kan också behövas vid snösmältning, kraftig torka eller ovanligt mycket regn. Det kan vara en orsak till sämre vattenkvalitet.

Om ni väntar barn eller har barn under 1 års ålder är det också viktigt att vattenkvaliteten är bra. Alvesta kommun har inte något erbjudande om s.k. barnprov. Vi har istället en rabattkod till alla med en egen vattenbrunn, se nedan.


Observera

Från och med 1 augusti 2019 har Alvesta kommun avtal med SGS. Om ni har gjort en beställning hos Eurofins kan du inte lämna in eurofins flaskor i receptionen utan de behöver lämnas till Eurofins inlämningsställe hos Jetpak i Växjö. Arabygatan 51. De har öppet mellan 08.00 och 16.30.


Beställa vattenprov hos SGS

Provtagningen går till så här:

  1. Du beställer vilka prover du vill ta på din brunn. Glöm inte rabattkoden KRONOBERG, se nedan för mer information, adress och telefonnummer.
  2. SGS skickar ut flaskor och provtagningsanvisning med en kylväska till ditt närmaste postombud.
  3. Du tar dina prover. Tänk på att det ska vara så kort tid som möjligt mellan provtagning och inlämning av proverna.
  4. Du lämnar in dina prover antingen hos kommunen på tisdagar jämna veckor innan klockan 12, eller på SGSs inlämningsställe på Jetpak i Växjö.
  5. Efter 2-3 veckor kommer ett analysprotokoll.

  6. Du beställer dina vattenprover här: SGS´s brunnsportal www.brunnsvatten.se. Om man inte har tillgång till en dator, kontaktar man kundservice på 013-25 49 91 eller E-post: se.ie.brunnsvatten@sgs.com för att få sin beställning inlagd.

Öppettider för inlämning:
Receptionen Alvesta kommun, Centralplan 1
Jämna veckor på tisdagar innan klockan 12.

Växjö: Jetpak
Adress: Bring C/O Jetpak Växjö Ljungadalsgatan 20, 352 46 Växjö
Måndag – fredag, kl. 08.00–16.30.
Proverna ska skickas till Lab: Linköping

Rabattkod provtagning

Kampanjkod för privatpersoner som beställer en brunnsvattenaslys direkt på SGS´s brunnsportal: KRONOBERG. Koden anges i steg 3. Se bild.
Rabattkoden

Aktuella priser, se SGS´s hemsida.