Vad kan man göra utan tillstånd?

Bild på cafeNär man ger bort eller säljer mat till allmänheten, men inte har en viss grad av regelbundenhet eller organisation, gäller artikel 14 i förordning (EG) nr 178/2002. Där står att alla livsmedel ska vara säkra!

Enligt Livsmedelslagen § 22 kan sanktioner även användas mot verksamheter som inte är livsmedelsföretag men som släpper ut livsmedel på den europeiska marknaden (även inom Sverige). Det betyder att om man bryter mot livsmedelslagen och släpper ut osäkra livsmedel kan det leda till åtal, även om man inte har ett registrerat livsmedelsföretag.

Exempel på verksamheter som inte bör ses som livsmedelsföretag:

  • Livsmedelshantering inom privathushållet omfattas inte av livsmedelslagstiftningen.
  • Mat som lagas av en privatperson och konsumeras i en privat krets, till exempel klassfest, bröllopsmiddag, begravningskaffe.
  • En bilverkstad som ställer fram en kaffetermos och en kakburk till sina kunder.
  • En blomsteraffär som har en frysbox med glasspinnar för försäljning.
  • En hårfrisör som bjuder kunderna på dryck under behandling.
  • En privatperson som frivilligt, åt en förening som personen är medlem i, bakar några plåtar kanelbullar som föreningen sedan serverar vid något eget evenemang.
  • Föräldrar som bakar några plåtar kakor som barnen säljer i skolans regi.
  • En idrottsförening som vid något eget evenemang värmer och serverar mindre mängder korv med bröd. 
  • Bild på fika i frisersalongenKyrkkaffe

Om du är osäker på om din hantering behöver tillstånd, kontakta gärna kommunens livsmedelsinspektör.