Matförgiftning!

Om du misstänker att du har blivit matförgiftad är det viktigt att du anmäler det till SBF Bygg & Miljö så fort som möjligt. Då har vi en möjlighet att hindra att andra att bli drabbade.

Du kan anmäla matförgiftning på telefon 0472-150 00 eller genom att fylla i och skicka in blanketten här. Du kan välja att vara anonym.

Anmäl om du drabbats av följande:

Har eller har haft kräkningar eller diarré som du misstänker beror på något som du har ätit eller druckit.

Intervju vid matförgiftning

Bild på tre personer som fikarSBF Bygg & Miljös livsmedelsinspektör ställer frågor om vad man har ätit och druckit dagarna innan man blev sjuk. Var och när man åt maten, om symptom, hur många som blev sjuka, om alla har ätit och druckit samma mat och dryck. Det är samma frågor som finns på blanketten här till höger.

Så går en utredning om matförgiftning till

En anmälan om matförgiftning kommer in till SBF Bygg & Miljö. Vi börjar då en utredning för att om möjligt ta reda på den troliga orsaken. Det finns många olika bakterier och virus som kan ge symtom. Det är inte självklart att det man ätit sist är det som man blivit sjuk av.

Ibland kan det bli nödvändigt att göra ett läkarbesök och ta ett avföringsprov för att ta reda på vilken bakterie/virus personen blivit sjuk av.

Om en person blivit sjuk tar SBF Bygg & Miljö kontakt med verksamheten och frågar om deras rutiner och om de har fått fler klagomål. Om flera personer blivit sjuka görs ett besök på restaurangen. Då tar vi temperaturen på mat och kylar, kontrollerar rengöring och hygien på lokalen och personalen.

Ofta är det dock svårt att ta reda på orsaken till en matförgiftning.