Skräpplockardagarna

Varje vår kan förskolor, skolor och ungdomsföreningar vara med på skräpplockardagarna. Kampanjen anordnas av Håll Sverige rent och anmälan kan ske mellan 1 mars till 31 maj.

År 2022 deltog 790 000 personer, varav 1789 st deltagare från Alvesta kommun.

Pedagogisk och lärorik aktivitet

Skräpplockardagarna har ett särskilt fokus på barn och unga i förskolor, skolor samt föreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Att plocka skräp blir en pedagogisk aktivitet som lär deltagarna om nedskräpning, återvinning, konsumtion och miljö.

Anmälan

Alla förskolor, skolor och ungdomsföreningar kan anmäla sig till skräpplockardagarna på Håll Sverige rents hemsida från och med den första mars.

Nytt från och med 2023 är att Håll Sverige rent inte tillhandahåller påsar för att samla in skräpet. Istället kan man försöka använda påsar som finns i verksamheten.

Ta hand om skräpet

BRA: Släng skräpet i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken!

BÄTTRE: Ta med dig skräpet hem och lägg det i restavfall. Grymt bra jobbat!

BÄST: Sortera skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna påsen också. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturresurser! Heja! 

Mål i avfallsplanen

I Alvesta kommuns avfallsplan 2021–2025 finns mål kopplade till minskad nedskräpning. Ett av delmålen är att 90 % av skolor och förskolor är med i skräpplockardagarna från Håll Sverige rent.

Mer information om skräpplockardagarnA

På Håll Sverige rents hemsida kan du läsa mer om skräpplockardagarna.