Specialkost i förskola och skola

Alla barn och ungdomar i Alvesta kommuns skolor och förskolor har möjlighet till specialkost där hänsyn tas till medicinska samt religiösa skäl. Vid medicinska skäl krävs att ett läkarintyg finns till grund. Utbildningsnämndens kostpolicy fastställer vårt ansvar enligt följande:

Kostenheten skall bidra till matgästernas hälsa och utveckling genom att erbjuda en kost som tillgodoser olika gruppers behov av energi och näring enligt gällande nationella näringsrekommendationer.

Våra specialkoster

Religiösa skäl:

Lakto-ovo-vegetarisk kost serveras som traditionell vegetarisk kost. Vegankost och andra erbjuds i samråd med vårdnadshavare då denna kosthållning kräver kunskap och noggrannhet för att inte skapa undernäring. Vissa skolrestauranger har lakto-ovo-vegetarisk kost på buffé var dag och behöver då inte lämnas intyg för.

Lakto-ovo-vegetarisk kost samt fisk serveras som traditionell vegetarisk kost samt fisk. Vanligast bland dem som endast äter kött producerat med alternativa slaktmetoder.

Utan fläskkött serveras dem som inte äter fläskkött, det kan innebära kost med annan typ av kött eller vegetarisk kost

Medicinska skäl:

Laktosreducerad kost serveras dem som är laktosintoleranta och tål upp till fem gram laktos om dagen

Reducerad kost med obehandlade livsmedel innehållande laktos serveras dem som endast behöver reducera laktosinnehåll i kalla såser och dryck m.m.

Mjölkproteinfri kost innehåller inga mjölkprodukter.

Samt födoämnesöverkänslighet mot bl.a. Gluten, Fisk, Skaldjur, Fågel, Ägg, Sojaböna, Rå tomat, Rå morot m.m.

Nötter, mandel, jordnötter och sesamfrön är inte tillåtet i förskolan/Skolans verksamheter men ett specialkostintyg behövs ändå för detta.