Veckans miljötips

Vecka 1: Nyårslöfte

Ett nyårslöfte ska vara rimligt och komma från dig själv. Lägg hellre till en "god vana" än att "förbjuda" en dålig. Lär av tidigare års erfarenhet.

En god vana kan vara att börja åka kollektivt, cykla eller gå till jobbet!

Vecka 2: Motorvärmare är bra för miljön – om använd rätt

Motorvärmare bidrar till att minska föroreningarna i avgaserna vid kallstarter. Speciellt märkbar är användningen av kolväten och cancerframkallande ämnen. Fel användning kan ge större energiförbrukning än vad en kallstart gör. Om det är –15 grader drar en genomsnittlig katalysatorbil 0,7 dl per kallstart.

Rekommenderade inkopplingstider

Vid –15 grader och kallare max 1,5 timme 
Vid 0 grader max 1 timme 
Vid 10 grader och varmare behöver motorvärmare inte användas

Vecka 3: Sänkt inomhustemperatur lönsamt

Om du kan sänka inomhustemperaturen i hela bostaden en enda grad, minskar du energiåtgången för uppvärmning med hela 5 procent!

Stoppade möbler eller tunga gardiner framför elementen hindrar värmen från att sprida sig in i rummet. Neddragna rullgardiner eller persienner fungerar bra som extra isolering.

Vecka 4: Lågenergilampor sparar pengar och miljö

En glödlampan brinner ca 1000 timmar och en lågenergilampa ca 8 000 timmar. En enda lågenergilampa kan spara flera hundralappar under sin livstid.

Jämförelsetabell motsvarande i ljusutbyte

Lågenergilampa: 7 Watt 
Vanlig glödlampa: 40 Watt
Lågenergilampa: 11 Watt 
Vanlig glödlampa: 60 Watt
Lågenergilampa: 15 Watt 
Vanlig glödlampa: 75 Watt
Lågenergilampa: 20 Watt 
Vanlig glödlampa: 100 Watt

Vecka 5: Fett i avloppet

Utsläpp av fett i avloppet är ett stort problem som kan orsaka många och ofta kostsamma problem, både i hus och i den gemensamma avloppsanläggningen. När fettet kommer ut i ledningsnätet stelnar det och fastar i ledningarna, vilket kan leda till totalstopp med översvämningar som följd.

För att förhindra problem torka du ur stekpannan eller annat kärl med hushållspapper innan du diskar den.

Bild på bestick

Vecka 6: Miljövänligt sätt att putsa silver

Putsa silver genom att koka upp vatten i en aluminiumkastrull, häll i några teskedar bikarbonat och lägg i silvret 1-4 minuter. Skölj med vanligt vatten.

Vecka 7: Alla hjärtans dag

Varför inte ge bort en korg med ekologiska frukter och nötter, KRAV-märkta delikatesser eller en bukett rosor som är rättvisemärkta.

Vecka 8: Ta tåget på sportlovet

Välj tåget för  att upptäcka nya resmål! Nästan alla tåg i Sverige är eldrivna. SJ köper endast förnybar el från vatten- och vindkraft till tågen. Detta innebär minimala utsläpp av koldioxid. Enligt SJ motsvarar utsläppen av koldioxid för en tågresa Stockholm-Göteborg tre milliliter bensin per person.

Vecka 9: Undvik kläder och produkter med silverjoner

Antibakteriella träningskläder innehåller ofta silverjoner för att minimera svettlukt. Silver är mycket giftigt för bakterier, fiskar och andra organismer som lever i vatten. Silverjonerna tvättas ur kläderna och hamnar i avloppet. Silverjoner kan även förekomma i tvättmaskiner, tandborstar, kylskåp, dammsugarfilter, skärbrädor m.m. Användningen av silverjoner kan orsaka resistenta bakterier.

Vecka 10: Välj rätt fisk

Fisk är både gott och nyttigt. Ett problem är att många fiskbestånd riskerar att försvinna.Bild på Aborre

Världsnaturfonden WWF har gått igenom situationen för några av de vanligaste matfiskarna och ställt samman en konsumentguide. Ljussignalerna grönt, gult och rött hjälper dig att göra miljömedvetna val i fiskdisken.

Läs mer på världsnaturfonden

Titta efter de här miljömärkena i butiken:

De står för ett uthålligt fiske som bevarar mångfalden och främjar en ekologisk produktion.

Vecka 11: Stäng av strömmen med strömbrytaren

Tv, datorer, dvd, cd-spelare och andra apparater drar ström om du stänger av dem med fjärrkontrollen. 30-40 procent av den energin som apparaterna använder under sin livslängd går åt när de står i standby-läge.

Använd gärna en grenkontakt med strömbrytare så kan du med en knapptryckning stänga av flera apparater samtidigt.

Vecka 12: Handla ekologiskt och närproducerat

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för ekologisk mat. KRAV utgår från den ekologiska grunden och ställer höga kvalitetskrav på bl.a. god djuromsorg, socialt ansvar och minskad klimatpåverkan. KRAV-certifierad mat odlas utan kemiska bekämpningsmedel och innehåller inga naturfrämmande tillsatser. Läs mer om KRAV här.

Om du handlar lokalt gynnar du traktens bönder och lokala producenter samtidigt som transporterna minskar. Betande djur hjälper oss att bevara den landskapsbild vi alla förknippar med Småland.

Vecka 13: Överblivna läkemedel

Läkemedelsrester sprids med avloppsvattnet till sjöar, mark, grundvatten och dricksvatten. Reningsverken klarar inte alltid av att rena avloppsvattnet från många av våra vanligaste läkemedel. Forskare har hittat läkemedelsrester i mark och vatten. Läkemedel påverkar miljön. Bland annat kan antibiotika ge resistenta bakteriestammar som blir svåra att bekämpa. Läkemedel som innehåller hormoner kan orsaka hormonella störningar hos djur.

Genom att lämna in överblivna läkemedel till apoteket kan man förhindra att läkemedelsrester sprids i vår miljö.

Vecka 14: Upptäck Spånenleden

Spånenleden är en 12 km lång vandringsled som går i utkanten av Alvesta samhälle. Leden har tre startpunkter, en av dem är vid Spånens badplats. Utmed leden finns 22 informationsskyltar uppsatta som berättar om naturen som passeras. Leden är märkt med svart/vita markeringar samt pilar.

Läs mer om Spånenleden här!

Vecka 15: Gå på snigeljakt

Bild på MördarsnigelNu är det dags att börja gå på jakt efter mördarsniglar. Bästa tiden är morgon och kväll. Döda sniglarna genom att göra ett snitt någon centimeter bakom huvudet. Du kan också samla sniglarna i en plastpåse som du sedan lägger in i frysen. Dagen efter är det riskfritt att slänga de fysta sniglarna.

Vecka 16: Tvätta bilen på ett miljövänligt sätt

Det bästa för miljön är att tvätta bilen i en tvättanläggning med reningsverk. Om du hellre vill tvätta bilen själv så är bästa alternativet att åka till en ”Gör det själv hall” där vattnet går igenom slam- och oljeavskiljning innan det leds till avloppsreningsverket.

Om du ska tvätta bilen hemma
Använd bara miljövänligt bilschampo och inget avfettningsmedel. Ställ bilen på gräsmark och i andra hand på grusunderlag. Fördelen med att tvätta bilen på gräs eller grus i stället för på asfalterade ytor är att vattnet renas genom marken och rinner inte ner i dagvattenbrunnar och vidare till närmsta sjö eller vattendrag.

Vecka 17: Insamling av ensilageplast

Två gånger om året kan lantbrukare, odlare, hästägare m. fl. kostnadsfritt lämna plast från ensilage, säckar och odlingsfilm samt dunkar för oljor, växtskydds-, ensilerings- och rengöringsmedel på särskilt anvisade platser.

Det är svensk Ensilageplast Retur AB som utan vinstintresse ansvarar för insamling av denna plast och ser till at den går till miljöanpassad återvinning.

Läs mer på svepretur.

Vecka 18: Odla giftfritt

Konstgödsel och bekämpningsmedel kan förorena mark och grundvatten. Forskare har bland annat hittat rester av bekämpningsmedel i dricksvatten. Genom att ersätta de kemiska medlen med ämnen som naturen själv har skapat för att skydda växter, går det att minska risken för framtida negativa effekter.

Kompostering, marktäckning med gräsklipp, gödselvatten av nässlor är några exempel på hur man kan tillföra näring och förbättra jorden utan att skada naturen.

Vecka 19: Vattenkokare

Bild på vattenkokare och kastrullGenom att koka upp vatten i en vattenkokare sparar du både tid och pengar jämfört med att värma vatten i en gryta på spisen. Vattenkokaren är energisnålare och snabbare än plattan och stänger dessutom av sig själv, så du behöver inte riskera att det kokar över.

Vecka 20: Minska bränsleförbrukningen

Sparsam körning är ett enkelt sätt att minska både bränslekostnad och utsläpp.

Här följer några exempel från Trafikverket på hur det går att minska bränsleförbrukningen.
- Kör med framförhållning
- Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt
- Kör med jämnt gaspådrag och håll hastighetsgränserna
- Motorbromsa
- Kör inte på tomgång
- Rulla i medlut, håll jämnt gaspådrag i motlut
- Använd motorvärmare
- Serva bilen regelbundet
- Ta bort takbox m.m.

Vecka 21: Gräsklippning

En motorgräsklippare som går på vanlig bensin i tre minuter släpper ut lika mycket koloxid som en timmes bilkörning i 100 km/timme. Genom att använda alkylatbensin minskar mängden hälsofarliga ämnen i avgaserna.

När det är dags att byta gräsklipparen så välj gärna en "Svanen" märkt om du måste ha en bensindriven. Eller varför inte välja en elektrisk gräsklippare som är miljövänligare än den bensindrivna. Om gräsmattan är liten så är det allra bästa alternativet en modern ”handjagare”. Du slipper avgaserna och samtidigt får du motion.

Vecka 22: Stäng av cirkulationspumpen

Om du bor i eget hus och har vattenburen värme så stäng av cirkulationspumpen när du bara behöver varmvatten. Kör cirkulationspumpen en kvart varje månad för att undvika att den börjar kärva.

Vecka 23: Rätt temperatur

Uppemot en femtedel av hushållsströmmen går åt till kyl och frys. Rekommenderad temperatur i kylen är plus 5 grader (se vilken temperatur som rekommenderas för känsliga produkter).

För frysen är rekommendationen minus 18 grader. Höjer du temperaturen i frysen från minus 19 grader till minus 18 grader minskar energiförbrukningen med cirka 5 %.

Vecka 24: Grilltändare

Tändvätska ger utsläpp av aromater och andra kolväten som är skadliga för hälsa och miljö. I dag finns alternativ för den som vill värna om miljön t. ex. elektrisk grilltändare eller tändpapper behandlat med stearin. Om du väljer något av dessa alternativ så undviker du också att maten tar smak av tändvätska. Njut av grillad mat i sommar utan tändvätska!

Vecka 25: Upptäck biblioteket

Har du tänkt på att biblioteket är en fantastisk service. Här kan du låna böcker, musik och filmer, läsa svenska och utländska tidskrifter. Och nästan allt är gratis.

Mer information om öppettider, bokbeställning m.m. på bibliotekets hemsida!
Biblioteket.

Vecka 26: Ta en cykeltur

Fjordrundan runt. Cykla runt Skatelövsfjorden, på den nya cykelleden Fjordrundan. Turen är perfekt för en dagstur. Leden är 30 km lång. Du cyklar i en trakt som bär på en lång historia med flera spännande platser, såsom Huseby Bruk och Rosenlund. Inte minst cyklar du i en storslagen natur. På Alvesta turistbyrå och Huseby Bruks turistbyrå kan du hyra cyklar samt köpa en cykelguide över Fjordrundan för 20 kr. Det finns även cyklar för funktionshindrade att hyra på Huseby Bruk tel. 0470-75 20 97.

Turistbyrån
Huseby bruk

Vecka 27: Kanotsemester på Värendsleden

Ge er ut på en kanotfärd på sjön Åsnen. Värendsleden sträcker sig genom Kronobergs län, från Småländska höglandet i norr till gränstrakterna mot Blekinge i söder.

Omgivningarna längs leden speglar ett tvärsnitt av länets skiftande landskapstyper. Paddla hela sträckan 120 km eller ta en dagstur på leden.

Info om leden och kanotuthyrare

Vecka 28: Åsnen runt på 4 dagar

Cykla en trevlig tur runt sjön Åsnen. Ett perfekt sätt att uppleva en tur runt sjön Åsnen är vårt cykelpaket på 4 dagar. Cykelleden ”Åsnen Runt” är ca 14 mil. Den utgår från Alvesta och fortsätter runt hela sjön Åsnen.

Knappt halva sträckan är helt bilfri och går på de gamla järnvägsbankarna. Du cyklar i en gammal och intressant kulturbygd, som bjuder på naturupplevelser och intressanta sevärdheter. Cykelpaket finns att boka på Alvesta turistbyrå under perioden maj till september.

Vecka 29: Fågelskådning vid Husebymaden

Husebymaden är ett naturreservat som invigdes 1998. Trots att Husebymaden restaurerats så nyligen, har en mängd fågelarter redan börjat häcka som t ex gräsand, knipa, kricka, årta, bläsand, vigg, knölsvan, grågås, tofsvipa, strandskata, enkelbeckasin, rödbena, mindre strandpipare, sothöna, rörhöna och fisktärna.

Fågelskådning på Husebymaden eller på tur med exkursionsbåten Örnen vid Huseby. Exkursionsbåten Örnen är ett flytande naturum på Huseby. Genom anpassning för funktionshindrade blir den tillgänglig för alla. Följ med på en båtutflykt med guide. Turen startar vid herrgårdsbryggan och går längs naturreservatet Husebymaden ner i Skatelövsfjorden.

Förbokning: 0470-752097.

Vecka 30: Bättre fönsterisolering

För att spara energi är en enkel och bra åtgärd att byta ut alla skadade eller åldrade fönster- och dörrlister till nya av god kvalitet.

Upp till en tredjedel av husets värme försvinner genom fönstren på en villa med tvåglasfönster. Energieffektiva fönster isolerar dubbelt så bra som vanliga treglasfönster och tre gånger så bra som tvåglasfönster. Om fönstren är i ett bra skick kan det vara en god idé att i stället ersätta en av rutorna med en ny isolerruta eller ett nytt belagt glas.

Mer information kan du få av kommunens energi- och klimatrådgivare, tel. 0472 – 150 78.

Vecka 31: Välj närproducerat

Maten står för nästan en tredjedel av alla våra klimatpåverkande utsläpp. Om du väljer att köpa närproducerat bidrar du till att transporterna minskar och maten du äter behöver inte fraktas runt halva jordklotet. Du hjälper till att hålla vårt vackra landskap öppet genom betande djur om du väljer lokalproducerat kött. Hittar du inte närproducerat i din vanliga butik, fråga om de inte kan ta hem.

Vecka 32: Minska elanvändningen och spara pengar

Upp till 30-40 % av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara stand by-el. Hemelektronik som tv, dator, dvd och andra apparater fortsätter att dra ström om de bara stängs av med fjärrkontrollen.

Att använda stand by-läget kostar bara pengar. Totalt kan så mycket som 10 % av hushållselen gå åt till stand by-läge.

Så här minskar du din elkostnad:
- Stäng av med på och avstängningsknappen på apparaten.
- Du kan spara ännu mer pengar och energi genom att använda en grenkontakt med strömbrytare.

Vecka 33: Täta läckande kranar

En varmvattenkran som står och droppar under ett år gör av med 5-15 kubikmeter vatten, vilket motsvarar 215 -645 kWh/år. En toalettstol som rinner kan göra av med över 800 liter per dygn.

Genom att täta läckorna kan mycket pengar sparas på ett år. Pengar som kan användas till roligare saker.

Bild på höstfärgat trädVecka 34: Låt säsongen styra

Genom att välja mat efter vår svenska säsong, d.v.s. årstiden, gör du en fin insats för miljön samtidigt som du får färskare råvaror. Nu på hösten finns massor av goda och nyttiga frukter och grönsaker att välja på. Varför inte bjuda på en äppelpaj gjord på svenska äpplen till eftermiddagskaffet.

Hösten är skördetid och nu finns mycket av grönsaker att frossa av. Blomkål, broccoli, brysselkål, bönor, gurka, kronärtskocka, morötter, rödbeta, rödkål, sallad, tomat och zucchini är bara några exempel vad som finns att välja på.

Vecka 35: Plocka svamp

Nu är det dags att ge sig ut i skogen och titta efter svamp. Varför inte fylla en svampkorg med goda matsvampar som fryses in och plockas fram till en god gryträtt i vinter.

Vecka 36: Planera för solvärme

Solvärme ger inga utsläpp till luften och dessutom är solinstrålningen gratis. Solvärmen kan svara för cirka halva årsbehovet av varmvatten för en normalfamilj. 

I Sverige är solvärmesystemen som effektivast mellan april och oktober, men även övriga månader bidrar solvärmesystemet till att minska energiförbrukningen. Särskilt bra fungerar solvärmen för den som eldar med ved eller pellets som inte behöver elda sommartid för att få varmvatten. För permanentboende krävs alltid en kompletterande uppvärmningskälla.

Mer information
Alvesta kommuns energirådgivning, 0472–150 78
Energimyndighetens webbplats

Vecka 37: Kranvatten är både gott och billigt

Smaktester har visat att det är svårt att skilja på kranvatten och flaskvatten. Vatten på flaska har ofta transporterats långa sträckor innan den når butiken.

Genom att välja kranvatten i stället för vatten på flaska bidrar du till att minska transporterna och därmed koldioxidutsläppen.

Vecka 38: Europeiska trafikantveckan

Mellan den 16 och 22 september äger kampanjen Europeiska trafikantveckan rum runt om i Europa. Kampanjens syfte är att förbättra trafikmiljön för alla som vistas i tätorter och städer och att minska utsläppen som bidrar till växthuseffekten. Temat för årets kampanj är ”Klara luften”.

En åtgärd för att förbättra luftkvalitén är att cykla eller gå korta sträckor i stället för att ta bilen. Undersökningar visar att cirka hälften av alla bilresor är kortare än 5 km. Förutom att förbättra luftkvalitén och minska utsläppen som bidrar till växthuseffekten förbättras också konditionen.

Läs mer på naturvårdsverkets hemsida.

Vecka 39: Skördefest

Under hösten brukar det vara flera skördefester runt om i närområdet. Vecka 38 eller 39 anordnas skördefest i Tyrolen, Blädinge. Ekologiska och närproducerasde produkter visas och säljs.

Vecka 40 : Energimärkning vitvaror

Titta efter energimärkningen när du köper vitvaror! Ska du köpa en ny kyl, spis, eller tvättmaskin? Då hjälper energimärkningen dig att välja. Det är lag på att alla vitvaror i butikerna ska vara energimärkta.

De flesta hushållsapparaterna som säljs idag är i energiklass A. Du kan spara flera hundralappar per år på att byta din gamla kyl och frys mot nya energieffektiva.

Hur energismart en modell är visas på en skala från A till G, där A är bäst, och med pilar från grönt till rött. För kylar och frysar finns även energiklasserna A och A , där A förbrukar minst energi.

Andra viktiga egenskaper som buller och volym, eller hur bra maskinerna tvättar, torkar eller diskar visas också på energimärkningsetiketten.

Hushållsapparater som ska vara märkta är bland annat:

  • Kylskåp, kyl- svalskåp, kyl- frysskåp, frysskåp och frysboxar
  • Separat ugnar och ugnsdelen på spisar
  • Diskmaskiner
  • Tvättmaskiner
  • Torktumlare
  • Kombinerade tvättmaskiner och torktumlare

Vecka 41: Energiförbrukning TV-apparater

Det är stora skillnader i energiförbrukning mellan nya tv-apparater med likvärdig bildkvalitet. Det visar ett test av tv-apparater med inbyggda digital-tv-mottagare, som Energimyndighetens Testlab utfört. Testet visar en skillnad i energiförbrukning på mer än 60 procent mellan de olika tv-apparaterna, trots att de har likvärdig bildkvalitet.

Läs mer och om fler tester från Energimyndighetens Testlab!

Fokus i resultaten är energianvändning och funktion. Testerna ska efterlikna verkligheten och utförs i labbmiljö enligt internationella metoder.

Vecka 42: Byt till snålspolande kranar och toalettstolar

Genom att byta ut den gamla duschstrilen mot en ny vattensnål går det bara åt en tredjedel så mycket vatten. Ännu mer energi och pengar finns att spara om alla gamla kranar och toalettstolar byts mot nya snålspolande.

Vecka 43: Skaffa grenkontakt

Mycket el kan sparas i våra hem och arbetsplatser, här kommer två tips:

Skaffa en elmätare för att se vad som drar el och hur mycket. Du kan kostnadsfritt få låna en elmätare. Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare, tel. 0472–150 78.

Skaffa grenkontakter med strömbrytare så kan du med en knapptryckning stänga av flera apparater samtidigt (ex TV, dvd, video). Spara både pengar och energi genom att inte ha apparater på stand-by och lampkontakter i väggen som drar el fast lampan är släckt!

Vecka 44: Tina mat i kylskåpet

Om det möjligt placera kylen/frysen i husets svalaste utrymme så går det åt mindre energi.

Andra tips för att spara energi är att tina den frysta maten i kylskåpet. På så sätt återanvänds energin som gick åt till den frysta maten och kvalitén på maten blir också bättre för de allra flesta maträtterna.

Vecka 45: Spola inte ner kemikalier i toaletten!

Slammet från enskilda och kommunala avlopp innehåller näringsämnen. Processerna i våra reningsverk är känsliga och slammet från reningsverk innehåller många näringsämnen som ska kunna återföras till naturen.

Lösningsmedel, fotokemikalier, tops m.m. förstör reningsprocessen och hör inte hemma i avloppet.

Vecka 46: Ordna en klädbytarkväll

Idén är att bjuda in sina vänner som tar med sig kläder som någon annan kan byta till sig.

Häng kläderna på ett vädringsställ och lägg ut på bord. Sedan är det fritt fram att gå runt och titta, känna, prova och fynda.

Klädbytarkvällar är ett roligt sätt att umgås och bra för både ekonomi och miljön.Bild på Kläder

Vecka 47: Undvik tryckimpregnerat virke

Undvik tryckimpregnerat trä om du ska bygga kompost, sandlåda m.m. eftersom det ofta innehåller farliga metaller som arsenik, koppar och krom som långsamt läcker ut. Lärk, ek och kärnfuru kan användas i stället för tryckimpregnerat virke.

Vecka 48: Städa utan onödiga kemikalier

Miljömärkt handdiskmedel eller vanlig såpa och vatten klarar av den mesta städningen och rengöringen. I stället för golv- och möbelpolish går det utmärkt att använda bivax eller en del citronsyra och två delar olivolja.

Till ugnsrengöringen rekommenderas såpa. Värm ugnen till 100 grader. Når såpan bubblar, stäng av och låt kallna. Torka rent!

Vecka 49: Krukväxter som fungerar som luftrenare

Många av våra vanligaste krukväxter är bra på att rena luften. Fredskalla, gullranka, ormbunke, gerbera och ampellilja är några exempel på växter som minskar halten av kemiska gaser och är därför lämpliga att placera i t.ex. sovrummet.

Vecka 50: Levande ljus

Bild på StearinljusI vintermörkret är det vackert med levande ljus. Många av de ljus vi använder är gjorda av paraffin som innehåller olja och är därmed en riktig miljöförstörare.

Om alla i stället använder stearinljus som utvinns ur animaliskt och vegetabiliskt fett kan vi minska våra koldioxidutsläpp betydligt. Stearinljus osar också mindre.

Vecka 51: Rättvisemärkta julklappar

En presentkorg fylld med rättvisemärkta produkter kan bli en uppskattad och användbar julklapp. Dessutom bidrar du till att minska fattigdom och utslagning av människor.

Exempel på områden som har rättvisemärkta produkter är: bananer, kaffe, te, socker, kakao, choklad, vin och bomullskläder.

Läs mer om rättvisemärkt.

Vecka 52: God julmat kompenseras med promenader

I stället för att ta bilen kortare sträckor kan du välja att promenera. Både miljön och du själv mår bättre av en lång skön promenad efter du har ätit av den goda julmaten!